Naučni skupovi

Jezik, književnost, teorija – Jovanka Kalaba i Mirjana Bojanić Ćirković

U nastavku ciklusa „Jezik, književnost, teorija”, u kojem emitujemo snimke saopštenja sa istoimenog međunarodnog naučnog skupa koji je krajem aprila ove godine održan na Filozofskom fakultetu u Nišu, možete pratiti izlaganja Jovanke Kalabe i Mirjane Bojanić Ćirković.

Rad Jovanke Kalabe bavi se dekonstruktivnim potencijalom parodije, koji su mnogi teoretičari i kritičari postmodernizma isticali kao ključan u posmatranju ovog fenomena kao društveno-kritički važnog. Baveći se dekonstruktivno-kritičkim resursima parodije, autorka izlaganja stavlja akcenat na teorije i kritičke poglede Margaret Rouz, Linde Hačion i Roberta Fidijana, ali i na razmatranja iz oblasti pragmatičke stilistike, koja, iz pozicije primenjene lingvistike parodiju nedvosmisleno ističu kao dekonstruktivno-aluzivnu kritiku društva.

U izlaganju Mirjane Bojanić Ćirković ponuđena je analiza metodoloških postavki postklasične retoričke teorije narativa, pri čemu se naročita pažnja posvećuje njihovom interesu za koncept čitaoca, multidimenzionalnost procesa čitanja i slojevitost ciljeva narativne komunikacije. Prema autorkinom mišljenju, jedan od ključnih doprinosa retoričke teorije narativa nalazimo u afirmaciji koncepata (idealne) narativne i (idealne) autorske publike, koji predstavljaju značajan iskorak unutar tipologije čitalaca afirmisane u nauci o književnosti.

Urednik: Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво