Umetnost interpretacije – Čemablista Džastin Tejlor

Pratićete interpretacije ovog franko-američkog umetnika i apsolutnog pobednika – kako žirija, tako i publike – Međunarodnog čembalističkog takmičenja Muzika antika u Brižu.

Prvi disk ovog dvadesttrogodišnjeg umetnika posvećen muzici porodice Forkere objavila je diskografska kuća Alfa u septembru 2016. godine i on je odmah dobio priznanje Šok časopisa Klasika, Uredničkog izbora časopisa Gramofon i na kraju Gran pri francuske diskografske akademije Šarl Kros. Takođe nominovan je i za nagradu Viktoar de la mizik.

Džastin Tejlor je započeo da uči čembalo sa jedanaest godina u svom rodnom gradu Anžeu kod Fransoaz Marmen. Njegova strast prema zvuku ovog instrumenta vodila ga je do studija na Pariskom konzervatorijumu u klasi Olivijea Bomona i Blandin Ranu gde je primljen 2011. godine. Na ovoj instituciji je pohađao i kurs klavira kako bi poboljšao svoj pristup čembalu, a takođe je završio i studije muzičke analize.

Od početaka studija, Džastin Tejlor je dobijao pozive da kao čembalista nastupa sa ansamblima kojima su rukovodili Vensan Dimetr, Patrik Koen-Akenin i Žulijen Šoven. Njegova ljubav prema baroknoj kamernoj muzici dovela je do osnivanja Tejlor Konsorta, ansambla koji sam predvodi.

U večerašnjoj emisiji predstavićemo vam numere sa najnovijeg albuma Kontinuum Džastina Tejlora na kojem je ovaj umetnik sučelio sonate Domenika Skarlatija i dela za čembalo Đerđa Ligetija. Kako to ime albuma kaže, ove kompozicije se nadovezuju jedna na drugu. On grupiše Skarlatijeve jednostavačne sonate poput klasične trostavačne sonate - najčešće u odnosu tempa brz-lagan-brz, odnosno durske ili molske kompozicija, da bi posle toga usledila i Ligetijeva dela.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво