Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstave „Švajcarska”, „Carstvo nebesko” i „Jami distrikt”, koje su izvedene na 63. Sterijinom pozorju održanom od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu.

Za predstavu Švajcarska, prema tekstu Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, presudne su dve odrednice: utopija i matematika. Dok se utopija prepoznaje u samom naslovu, matematika se tiče preciznog dramaturškog prosedea koji Mihajlović u ovom slučaju primenjuje, postupka kojim će on savršeno voditi i napokon međusobno povezati pet dramskih tokova svog komada, da bi se na kraju pokazalo da su svi oni zapravo elementi iste priče čiji su junaci na različite načine uticali na sadržaje ostalih epizoda. Svaki od aktera, kroz pet paralelnih priča, priprema se da započne pravi život u Švajcarskoj. Neki od njih čekaju razvod svoga braka, drugi da odsluže zatvorsku kaznu, treći izlečenje, četvrti okončanje sudskog procesa, a jedan od junaka dramske priče od kada zna za sebe, dakle praktično od rođenja, čeka da prekine da simulira retardiranost.

Koprodukcija Bitef tetara i Narodnog pozorišta iz Beograda Carstvo nebesko, prema tekstu i u režija Jerneja Lorencija, uzbudljiva je i potresna predstava u kojoj je priča o boju na Kosovu polju otvorena ličnim ispovedanjem aktera, da bi od mitske dimenzije, na koncu, dovela do dekonstrukcije mitske matrice i otvorila prostore kritičkog sagledavanja nekih od krajnjih konsekvenci stapanja mita i svakodnevne stvarnosti. Od premijere do danas Carstvo nebesko je naraslo u glumački još razigraniju i čvršću predstavu, a svojevrsna teatarska analiza mnogobrojnih lica i još brojnijih naličja srspke narodne epike u međuvremenu, blagodareći sve aktivnijem doprinosu naše svakodnevice, predstavi je darivala i dodatnu dimenziju, komenatriše Aleksandar Milosavljević.

Komad Milene Bogavac Jami distrikt, reditelja Kokana Mladenovića, nastao je u koprodukciji Bitef teatara iz Beograda, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada. U drami su opisane posledice arheološkog otkrića najstarijeg staništa prvobitnog čoveka na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine; po sredi je duhovita priča o složenom političko-društvenom mehanizmu koji na sve tri strane pokreću medijsku pomamu i dobro utabanim stazama vode od inicijalne faza buđenja nacije, preko mobilizacije nacionalno svesnih elemenata do nacionalističke histerije, da bi rezultat bio opšti pokolj.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво