Imaginarni pejzaži

U večerašnoj emisiji predstavićemo izbor sa albuma Fallen (Pali) Tejlora Duprija koji je objvaljen u feburaru mesecu, kao i podsećanje na njegovo ostvarenje Shoals (Sprudovi) iz 2010. godine. Oba izdanja objavila je Duprijeva diskografska kuća 12K.

Album Fallen je po Duprijevim rečima „opuštenije" nego njegova druga izdanja, odnosno sam konceptualni okvir i izbor zvukova nije toliko rigorozan. Jedino strogo pravilo je bilo to da elektroakustičko tkanje treba da bude bazirano na klaviru. Ipak, kako je proces tekao, tako je Dupri sve više zvuk klavira kombinovao sa zvucima modularnih sintisajzera i Mug sintisajzera, trakama i gitarom. U numerama je zadržana fluidnost izlaženja izvan konceptualnih okvira i istraživanja zvuka kao takvog. Ili kako to sam Dupri kaže „kako je album napredovao misli o slobodnijem solističkom zvuku klavira su nestajale dok su slojevi akustične dezintegracije i šuma izlazili na površinu. Polupokvareni magnetofoni i puno eha su skrivali iskrenost klavira, kao što sam sakrio sebe i svoju muziku ispod prekrivača apstrakcije".

Album Shoals nastao je 2009. godine kada je Dupri dobio poziv da sarađuje sa Centrom za istraživanje muzike Univerziteta u Jorku. U fundusu Univerziteta, američki umetnik je otkrio dragocenu i obimnu kolekciju gamelan instrumenata sa Jave i Balija, tako da je odlučio da napravi album koristeći zvuke samo ovih instrumenata i audio luping program napisan u Kyma sistemu za dizajn zvuka, koji daje završnu elektroakustičku strukturu.

Dupri je pre svega stvarao zvučne situacije koristeći gamelan instrumente na netradicionalan način, dok su mikrofoni u studiju beležili celu atmosferu izvođenja, eksperimentisanja i komponovanja na licu mesta. Tako stvorene lupove, Dupri je dalje naslojavao uz pomoć softvera, menjajući tonske visine. Rezultat je album sporog vremenskog protoka i gotovo utapajućeg, meditativnog zvuka koji podcrtava lirsku poetiku autora.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво