Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dejana Petrovića na filmove Miroslava Sikavice „Glasnije od oružja”, Borisa Mitića „Slatko od ništa” i Džoa Berlingera „S namerom da se uništi”, prikazane na 11. Beldoksu koji je održan od 7. do 14. maja u Beogradu.

U film Glasnije od oružja, prikazanom u okviru programa „Specijalne projekcije", Miroslav Sikavica obrađuje delikatnu i zanemarivanu temu - upotrebu popularne muzike u vojne svrhe tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Nastojeći da prenese informaciju i specifično mentalno stanje tog vremena, autor nas podseća na više desetina muzičara, kako onih proslavljenih, tako i sasvim opskurnih imena kojima je izvođenje tadašnje „rodoljubive" muzike bio vrhunac karijere. Kako ocenjuje Dejan Petrović, ovim filmom postavljen je solidan temelj za buduća proučavanja ovog značajnog i zanimljivog segmenta jugoslovenskih ratova devedesetih.

Novo ostvarenje Borisa Mikića Slatko od ništa je delo specifične strukture, bez fundamentalnog narativnog i tematskog okvira. U filmu nam se obraća samo Ništa, kao neograničeni predmet interesovanja, istovremeni subjekt i objekt ove bajkolike, umnogome elegične, a još više blago ironične ispovesti, koja teško da može pronaći svog adekvatnog pandana u novijoj istoriji ne samo ovog žanra sedme umetnosti. Mnogobrojni autori dobrovoljni su koautori vizuelnog izgleda dela koje sebe pokušava da definiše kao „razotkrivajuću dokumentarnu parodiju", snimanu u čak sedamdeset zemalja, čiju naraciju u duhovito rimovanim stihovima vodi Igi Pop, personifikovan kao autentični glas Ničega.

U programskoj celini „Beldocs Human Rights" predstavljen je novi dokumentarac Džoa Berlingera S namerom da se uništi, podeljen u tri poglavlja: „Smrt", „Poricanje" i „Prikaz". Film evocira stravične događaje iz 1915. i 1916. godine, kada je u Turskoj ubijeno oko milion ipo Jermena. S namerom da se uništi vrhunsko je, dramatično i do krajnosti potresno svedočanstvo o ishodima čitavog veka istrajnog traganja za katarzom i istog takvog izbegavanja suočavanja, te jedan od najboljih dokumentarnih filmova (ne samo) proteklog Beldoksa, piše Dejan Petrović.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво