Putevi proze

Konstantin Leontjev: Ispovest jednog muža

U ciklusu „Putevi proze“ možete pratiti delove priče Konstantina Leontjeva „Ispovest jednog muža“. S ruskog preveo Duško Paunković. Čita Marica Milčanović.

Verovatno nije preterano reći da je, u više nego oštroj konkurenciji, Konstantin Nikolajevič Leontjev (1831–1891) stekao ugled ruskog klasika. A u ruskoj literaturi to je, najblaže rečeno, teško. Deset godina je Leontjev proveo u diplomatskoj službi u delovima Evrope pod turskom vlašću (čak je kratko vreme službovao i u Beogradu, 1866–1867), što je u ogromnoj meri odredilo i njegovo pisanje. Napisao je ciklus pripovedaka „Iz života hrišćana u Turskoj", te romane „Odisej Polihroniades" i „Egipatski golub", što su tekstovi koji, prema rečima Duška Paunkovića, spadaju među najbolja ostvarenja posvećena orijentalnoj temi u svetskoj knjeiževnosti.

„Ispovest jednog muža" je novela sačinjena od pisama što ih muž šalje svojoj supruzi s putovanja po orijentu. Na taj način pratimo, istovremeno, nekoliko tokova koji se sustiču u jednoj matici: ličnu priču, putopis i promišljanje tadašnjih političkih, ali i društvenih prilika, kako u predelima kroz koje putopisac prolazi, tako i, posredno, u samoj Rusiji. U izvanrednom prevodu Duška Paunkovića ovaj nam tekst predstavlja još jedan rukavac velike ruske književnosti.

Urednik Ivan Milenković

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се