Nova diskografija - Juri Bašmet svira Bramsa

U večerašnjoj emisiji predstavljamo najnoviji album Jurija Bašmeta i Ksenije Bašmet, sa delima Johanesa Bramsa koji je u martu objavila diskografska kuća Fondamenta.

Kao što se navodi u pratećem programskom tekstu za ovaj album, dela koja u prvi plan stavljaju specifičnu tonsku boju viole - tako delikatnu i blisku ljudskom glasu, relativno su retka.

Na nagovor svoje ćerke, pijanistkinje Ksenije Bašmet, ovaj vrsni ruski violista se nakon 15 godina pauze vratio studijskom snimanju, odlučujući se za solistički repertoar za ovaj instrument, i to poslednji Bramsov opus kamerne muzike. Bramsove Dve sonate iz opusa 120 su elegantna i izražajna dela, u kojima je kompozitor iskoristio svu osećajnost instrumenta, kombinujući je sa sublimnom jednostavnošću kompozicionih rešenja. Između ovih dela, interpolirane su dve Bramsove Rapsodije za klavir koje Ksenija Bašmet izvodi sa interpretativnim žarom i osećajnošću. U sonatama, umetničko razumevanje oca i ćerke dolazi do izražaja, dok se upuštaju u tkanje bogate zvučne tapiserije melanholičnih tema i osećajnih dijaloga. Bašmetova viola ovde prestaje da bude skroman orkestarski, već postaje briljantan solistički instrument, sa dubinom izraza, virtuoznošću i snagom.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

broj komentara 0 pošalji komentar