Belkanto - Nekad i sad

Poređenje interpretacija: Arija Votana iz opere „Valkira“ Riharda Vagnera (Nazareno de Anđelis, Marsel Žurne, Aleksander Kipnis, Hans Hoter, Fridrih Šor).

U drugoj emisiji dvodelnog ciklusa posvećenog velikoj ariji Votana iz opere Valkira Riharda Vagnera, slušaćemo legendarne tumače, čija su imena zabeležena zlatnim slovima u istoriji opere, ne samo kao belkanto pevača već i kao interpretatora Vagnera.

Vokalni umetnici koji su sledili tradiciju italijanskog belkanta, uglavnom su zaobilazili Vagnerov repertoar u cilju navodnog „čuvanja" glasa. To je dovelo do specijalizacije pojedinih pevača isključivo za Vagnerov repertoar, nasuprot onima koji su ostali pri italijansko-francuskom. Kada belkantista primeni tehniku grudnog pevanja u Vagnerovom repertoaru, to postaje antologijsko tumačenje kakvo možda izlazi iz okvira vagnerijanskog stila, ali svakako ostavlja snažnu impresiju na slušaoce. Takav idealan spoj su dostigli pevači koje ćemo slušati, Nazareno de Anđelis, Marsel Žurne i Aleksander Kipnis. Kada je reč o vokalnim umetnicima nemačkog govornog područja, čuveni interpretatori Votana su svakako bili Hans Hoter i Fridrih Šor. Šorovu interpretaciju čućemo sa raritetnog zvučnog zapisa ostvarenog na predstavi 1941. godine.

Autor: Goran Potkonjak

broj komentara 0 pošalji komentar