Muzika sveta – Kraljice fada – naredna generacija

Album „Kraljice fada – naredna generacija” u oktobru prošle godine objavila je diskografska kuća ARK mjuzik. Album je selekcija vodećih portugalskih fadistas – kako se nazivaju interpretatorke fada. Na ovom izdanju predstavljeno je osam umetnica: Kuka Rozeta, Karmino, Žizela Žoao, Klaudija Aurora, Karla Pires, Žoana Rios, Rakel Tavares i Jolanda Suareš.

Zanimljivo je da su odabrane pevačice zapravo srednje generacije. Izdavači na ovaj album nisu uvrstili one mlađe - rođene devedesetih godina prošlog veka, koje bi trebalo da predstavljaju narednu generaciju. Međutim, ono što opravdava naslov kompakt diska jeste činjenica da su pomenute umetnice, za razliku od klasičnih interpretatorki fada, napravile korak dalje ka modernosti u pogledu instrumentalne pratnje i aranžmana.

Tako na albumu Kraljice fada - naredna generacija, pored tradicionalne portuglaske gitare, kao pratnju možemo da čujemo harfu, gudački orkestar, bubnjeve, bas gitaru, ali i grčki buzuki. Pored toga, važno je istaći da su neke od umetnica već priznate kantautrke, kao što su Žizela Žoao, Klaudija Aurora ili Rakel Tavares, za koju važi da ima dramatičan i uzbudljiv glas savremenog fada. Ona je posvećena jedinstvenom vokalnom stilu koji su proslavile Amalija Rodrigez i Mariza, a koji je nedavno dodat na UNESCO-vu listu Nematerijalne svetske kulturne baštine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво