Svetske muzičke pozornice

Dela Igora Stravinskog (Simfonija u tri stava), Bohuslava Martinua (Prvi koncert za violončelo u De duru) i Jana Sibelijusa (Peta simfonija u Es duru, opus 82). Simfonijskim orkestrom Finskog radija diriguje Hanu Lintu. Solistkinja je violončelistkinja Sol Gabeta. Snimak je sa koncerta održanog 13. marta ove godine u dvorani Filharmonije u Berlinu.

Rođena 1981. godine u Kordobi, Sol Gabeta je studije muzike pohađala u Buenos Airesu, Madridu i Berlinu. U toku studija učestvovala je na više međunarodnih konkursa na kojima se istakla kao jedan od najperspektivnijih violončelista. Među brojnim nagradama i priznanjima ove umetnice izdvaja se nagrada za najbolju muzičku interpretaciju na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, nagrade na takmičenju Mstislav Rostropovič, na Međunarodnim muzičkom takmičenju u Minhenu, kao i nagrada Eho za najbolji koncertni snimak 2009. godine.

Afirmacija Sol Gabete započela je 2004. godine na festivalu u Lucernu gde je bila pozvana da nastupi sa Bečkom filharmonijom i maestrom Valerijem Gergijevim. Od tada ona razvija karijeru na svetskim pozornicama, sarađujući sa renomiranim orkestrima poput Ruskog nacionalnog orkestra, Roterdamske, Minhenske i Londonske filharmonije i brojnim drugim simfonijskim orkestrima Evrope i Amerike. Njen obiman repertoar obuhvata literaturu za violončelo u rasponu od baroka do savremenih kompozicija pisanih za ovaj instrument.

Među značajne aktivnosti Sol Gabete ubraja se i pokretanje festivala Solsberg u Švajcarskoj, koji je specijalizovan za predstavljanje kamerne muzike, a zajedno sa svojim baroknim ansamblom Kapela Gabeta, ova umetnica aktivno nastupa izvodeći dela Antonija Vivaldija i njegovih savremenika. Trenutno je angažovana i kao profesor violončela na Konzervatorijumu u Bazelu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво