Prostori i zajedničko dobro

Možete slušati razgovor koji je, o temi „Prostori i zajedničko dobro“, sa Jovanom Timotijević i Ivom Čukić vodio Ivan Milenković.

Prostor, ili pojam prostora, doživeo je dramatične promene u drugoj polovini dvadesetog veka, pre svega u arhitekturi i filozofiji, kada se ne posmatra više kao pasivni primalac stvari, ljudi i događaja, kao okvir u koji se postavlja nešto drugo, kao svojevrsni kontejner, već kao činilac događaja, kao aktivni i produktivni element ljudskog života. Utoliko se prostor pojavljuje i kao politička veličina koja konstituiše ono zajedničko, javno dobro.

Jovana Timotijević i Iva Čukić govore o tome kako se uspostavljaju zajedničko dobro i javni prostor, koji su uslovi potrebni za artikulaciju zajedničkog prostora, da li je pre samog izlaska u javni prostor uopšte moguće uspostaviti zajedničko dobro, te koji je smisao „zajedničkog". Grad se, u tom kontekstu, pojavljuje kao mesto na kojem se sustiču i prelamaju odnosi moći, mesto dinamike društvenih odnosa i prostornih uslovljenosti. Da li grad ograđivanjem prostora proširuje prostore slobode, ili ih sužava? Da li postoje specifično kapitalistička ograđivanja prostora, ili je to tendencija pre svega autoritarnih režima? Na koji se način, najzad, arhitektura saobražava savremenim tendencijama u shvatanju prostora.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво