Umetnost interpretacije – Đerđ Cifra

Čućete kako pijanista Đerđ Cifra izvodi „Transcendentalne etide” i „Mefisto valcer” Franca Lista. Snimci su ostvareni 1957. godine u sali Vagram u Parizu, a izdala ih je diskografska kuća EMI u okviru svoje serije „Veliki umetnici veka”.

Đerđ Cifra je rođen 1921. godine u siromašnoj porodici u Budimpešti, odrastao je u miljeu kabarea i cirkusa, a klavir je učio sam ili gledajući svoju sestru kako vežba. Godine 1930. upisao je akademiju „Franc List" gde je studirao kod Erna Dohnanjija, ali je klavir učio i kod Ištvana Tomana, omiljenog učenika Franca Lista.

Tokom karijere - koju je posle rata nastavio prebegavši na Zapad, izabrao je Francusku za bazu - Cifra je važio za jednog od najvećih virtuoza na muzičkoj sceni. Kritičare je njegov virtuozitet, sviranje na ivici zamislivih brzina fasciniralo i zbunjivalo, opčinjavalo i odbijalo u isti mah. Njegovo sviranje opisivano je kao kombinacija „preciznosti metronoma sa električnim pražnjenjem groma". U svakom pogledu ovakav temperament je odgovarao Listovim virtouznim delima tako da danas vlada mišljenje da je snimak Mefisto valcerta broj 1 Đerđa Cifre najbolji ikada napravljen u kojem se može čuti „đavolski temeperament kombinovan sa lirskim rafinmanom" koji nedostaje recentnijim interpretacijama.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво