Savremena srpska muzika

Odabrane kompozicije Jugoslava Bošnjaka.

Ovaj autor, rođen 1954. godine, kompoziciju je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Rajka Maksimovića.

Tokom završne godine studija, osvojio je nagradu Udruženja kompozitora Srbije za Gudački kvartet, a 1982. i Oktobarsku nagradu grada Beograda za delo Alef. Nagradu Vasilije Mokranjac dobio je 1986. godine za fantaziju Tibetanska knjiga, a ovo delo je iste godine osvojilo priznanje Udruženja kompozitora Srbije. Najveći deo karijere Jugoslav Bošnjak je proveo u Radio-televiziji Srbije, gde radi kao muzički producent Simfonijskog orkestra i urednik u Muzičkoj produkciji.

Kompozitorski opus Jugoslava Bošnjaka uglavnom je posvećen delima za orkestar - to se posebno odnosi na njegovu prvu stvaralačku fazu, tokom osamdesetih godina kada nastaju fantazija Tibetanska knjiga, baleti Oziris i Izida i Kraljeva jesen, simfonijska poema Alef, koreografska poema Mali princ, kao i dela Himera i Uvertira 1453. U narednoj dekadi, Bošnjak se okreće kamernijem zvuku, ali tada nastaju i dva velika horska dela Otkrivenje Sv. Jovana i oratorijum Sveto Jevanđelje po Marku. Između 1990. i 2000. godine Bošnjak komponuje i koncertantna dela, među kojima je i Koncert za klavir i gudački orkestar kojim je otvoren Bemus 1999. godine, dok se među njegovim najnovijim radovima izdvaja oratorijum Knjiga o Jovu, koji je premijerno izveden 2006. godine.

Urednica emisije: Ivana Neimarević


broj komentara 0 pošalji komentar