Muzej zvuka – Antifoni Hildegard fon Bingen

Slušaćete dela srednjovekovne kompozitorke koja je u svojim kompozicijama ostvarila jedinstveni spoj gregorijanskog korala i hrišćanske neoplatonističke estetike.

Ova nemačka benediktinska opatica, filozofkinja, mističarka koju je krasila velika erudicija i poznavanje širokog spektra oblasti, jedna od prvih kompozitorki čije je ime ostalo sačuvano u istoriji muzike. Ostavila je za sobom opus od 77 dela - antifona, sekvenci, responzorijuma i himni. Zbirke u kojima su dela sačuvana potiču iz sredine XIII veka, ali se pretpostavlja da su kompozicije napisane desetak godina ranije. Tekstovi su prožeti slikovitim jezikom u kojima se prepoznaju apokaliptične vizije karakteristične i za tekstove vizija Hildegard fon Bingen. Moderni istraživači ove kompozicije zapisane nemačkim neumama, označavaju grupnim nazivom Symphonia armonie celestium revelationum i obuhvataju 43 antifona, 18 respozorijuma, 7 skvenci, 4 himne, Kirije, Aliluju i tri neobeležene kompozicije.

Sama muzika ove autorke je zasnovana na relativno malom broju melodijskih formula, a u zavisnosti od tipa napeva, muzički slog je silabičan - u himnama i sekvencama, do izrazito melizmatičnih responzorijuma u kojima melizmi ponekad obuhvataju i preko 70 nota.

U večerašnjoj emisiji slušaćete antifone Hildegard fon Bingen objavljene na albumu pod nazivom Božanska svetlost Ansambla za ranu muziku iz Augzburga pod upravom Sabine Lucenberger.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво