Imaginarni pejzaži – Sonia Güttler

U večerašnjoj emisiji predstavljamo radove nemačke umetnice Sonie Gitler (Sonia Güttler), poznatije kao Sonae, sa njenih albuma „I Started Wearing Black“ koji je objavljen u martu, i izdanja „Far Away Is Right Around the Corner“ iz 2015. godine – oba su objavljena za diskografsku kuću Monika Werkstatt.

Ova umetnica koja živi i radi u Kelnu, završila je Univerzitet za umetnosti u Esenu, a usavršavala se na Univerzitetu u Stenfordu. Takođe, pokrenula je projekte „female:pressure electronic concerts" i „electronic:music:home" koji su okrenuti podržavanju stvaralaštva žena u eksperimentalnoj elektronskoj muzici.

Album „Far Away Around the Corner" iz 2015. godine odlično je primljen od kritičara u Nemačkoj. Sonae neguje spoj ambijentalne elektronike, pop melodije, uz diskretne elemenate tehna, odnosno povremenih prolaznih bitova i repetitivnih struktura, koji se spajaju u nepredvidive i akustične prozračne numere.

„I Started Wearing Black" objavlje je u martu mesecu. Ovo ostvarenje je manje komunikativno i eksperimentalnije usmereno, radikalizujući spoj između disharoničnog tehna, ambijenta i „surface" nojza. Na određeni način, u tradiciji feminističke umetnosti, Sonae briše granicu između ličnog i javno-političkog, stvarajući numere koje nose koliko anksioznost usamljene i nevoljene indvidue zapadnog društva, toliko i strepnju od uslova života i narastajuće represije sistema. Ovo je uistinu mračan i upitan album, koji ne poseže za uobičajenom retorikom eksperimentalne ambijentalne muzike, već pokušava da ponudi lično, fragilno iskustvo i prevede ga u muzičke okvire.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво