Velika operska tura 2017/18 – Berlioz: Benvenuto Čelini

Direktan prenos dvočine opere „Benvenuto Čelini” Hektora Berlioza iz dvorane Pariske opere. Horom i orkestrom ove operske kuće diriguje Filip Žordan. U glavnim ulogama nastupaju: Džon Ozborn, tenor - Benvenuto Čelini; Mauricio Muraro, bariton, Đakomo Balduči; Marko Spoti, bas - Papa Klement VII; Vinsent Delum, tenor - Frančesko.

Delo je napisano 1837. godine po libretu Leona de Vajia i Anrija Ogista Barbijea, kojima je asistirao Alfred de Vinji. Priča je inspirisana teškim i veoma burnim životom renesansnog firentinskog vajara Benvenuta Čelinija, mada je radnja u najvećoj meri fiktivna. Iako je opera tehnički veoma zahtevna i retko se izvodi, njena uvertira je često na programima svetskih orkestara, zajedno sa koncertnom uvertirom Rimski karneval koju je Berlioz komponovao koristeći materijal iz opere.

Benvenuto Čelini je premijerno izveden 10. septembra 1838. godine kada je glavnu rolu pevao Žilber Depre. Nakon neuspešne premijere, na kojoj je publika veoma burno negodovala već nakon nekoliko izvedenih numera, godine 1851. Franc List je predložio da se napravi nova produkcija u Vajmaru, a Berliozu je sugerisao da unese izvesne izmene u partituru. Vajmarska verzija Benvenuta Čelinija imala je svoju premijeru 1852. godine, kada je glavnu rolu izvodio čuveni Karl Bek, tenor koji je proslavio Vagnerovog Loengrina 1850-te godine. Opera je predstavljena i u Londonu 1853. godine, ali bez uspeha. Za kompozitorovog života delo je izvedeno još jednom u Vajmaru 1856. godine.

Urednica prenosa Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво