Savremena srpska muzika

Odabrana dela Vladana Radovanovića

Radovanović, rođen 1932. godine, jedna je od najavangardnijih umetničkih figura na srpskoj umetničkoj sceni tokom druge polovine XX veka. Kompoziciju je završio u klasi Milenka Živkovića, a najveći deo radnog veka proveo je u Elektronskom studiju Radio Beograda, koji je i osnovan na inicijativu ovog umetnika. Radovanovićev opus obuhvata ne samo muzička dela, već i radove iz oblasti likovne umetnosti, književnosti i novih medija. Svojim radovima utemeljio je ili uveo na srpsku umetničku scenu brojne avangardne umetničke oblike - od zapisa snova i njihovog ilustrovanja, preko prozirnih slika, taktilne umetnosti, vokovizuela, projektizama, muzike za traku, elektronske muzike ili kompjuterske muzike.

Na početku večerašnje emisije čućete Radovanovićevu kompoziciju Devetoglas za devet flauta. Ovo delo, nastalo između 1958. i 1959. godine, komponovano je za neodređeni sastav, a u njemu je autor osmislio svoj princp frekvencije neponavljanja tonova koji omogućava promene napona i dinamičniji unutrašnji razvoj.

U emisiji ćete čuti i kompoziciju Sideral za mešoviti hor, klavir i gudački orkestar, za koju je Radovanović 2014. godine dobio najprestižnije domaće priznane u oblasti muzike - Mokranjčevu nagradu. Delo je nastalo 2012. godine i u njemu je prisutan princip hiperpolifonije - jedinstveni postupak koji je Radovanović počeo da razvija 1958. godine, i koji će kasnije biti prisutan u gotovo svim njegovim delima.

Na kraju, predstavićemo i ostvarenje pod nazivom Malo večno jezero iz 1984. godine, koje je na takmičenju Prix Italia iste godine osvojilo nagradu Đanfranko Zafrani. Malo večno jezero je muzičko-poetsko ostvarenje čiji tekstualni predložak čine kompozitorovi zapisi sopstvenih snova. Kroz šest snova, koji su zvučno obrađeni u šest „stavova" ove kompozicije, Radovanović formira dramaturški luk u kojem je na simboličan način opisan životni put glavnog protagoniste - snevača - ali i u kojima autor dotiče univerzalne teme bliske svakom čoveku - pitanja prolaznosti života i susreta sa smrću.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво