Vek harmonike – Dela Aleksandra Holminova i Sergeja Tosina

Slušaćete Svitu za harmoniku Aleksandra Holminova u interpretaciji Eduarda Mitčenka i Koncert za harmoniku i orkestar pod nazivom Arhanđel, koji je zabeležen 2011. godine u Velikoj sali Konzervatorijuma u Novosibirsku. Izvođači su: Genadij Černička i gudački orkestar Konzervatorijuma u Novosibirsku pod upravom Maksima Konareva.

Aleksandar Holminov je rođen u radničkoj porodici u Moskvi 1925. godine. Početkom tridesetih godina, na radost budućeg kompozitora, radio stanica u Moskvi je počela emitovanje programa, te je Holminov počeo da sluša dela velikih kompozitora. Sa osam godina je krenuo u muzičku školu, ali je daroviti dečak ubrzo prebačen u peti razred. Već sa dvanaest napisao je svoju prvu operu Priča o svešteniku i radniku.U istom periodu se kod Holminova javlja i interesovanje za simfonijski orkestar, te piše dve simfonije i prvi deo svoje Simfonije u ef-molu.

Diplomirao je u klasi Golubeva na Moskovskom konzervatorijumu 1950. godine. Radovi Aleksandra Holminova pripadaju različitim žanrovima, ali najveći deo njegovog opusa čine opere i kantate. Neka od libreta je napisao sam, često inspirisan pričama iz klasične ruske književnosti.

Holminov je dobitnik Državne nagrade Sovjetskog Saveza, nosilac titule Poštovani umetnik Ruske Federacije, član Organizacionog odbora Saveza kompozitora Sovjetskog Saveza i član Evropskog društva kulture.

Sergej Tosin predstavnik je lenjingradske škole kompozicije, ujedno se bavi i muzikološkim i pedagoškim radom. Autor je horske, orkestarske i kamerne muzike, kao i nekoliko knjiga i brojnih naučnih radova. Tosin voli da radi sa živim zvukom bez korišćenja tehnoloških dostignuća, te ga smatraju umetnikom postmodernizma koji eksperimentiše sa različitim metodama proizvodnje zvuka.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи