Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Ekvinocijo”, prema drami Ive Vojnovića i u režiji Ivice Kunčevića, koju izvodi ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Konte Ivo Vojnović napisao je dramu Ekvinocij 1895. godine koja, iako ne pripada ciklusu Dubrovačka trilogija, njegovom naznačajnijem delu koje ga je učinilo klasikom jugoslovenske dramske književnosti, takođe govori o životu primoraca. Drama svedoči o teškom životu u malom ribarskom mestu čiji žitelji neprestano gledaju u more jer od njega očekuju sve: za muškarce je ono izvor zarade, dok žene pogledaju u plave horizonte očekujući da im se sinovi, muževi i braća živi vrate s pučine. Pritom, pisac ne preza od snažno plasiranih poruka socijalne prirode, niti se usteže od žestokih emocija prikazujući detalje ovakve stvarnosti u koju će nenadano da bane Niko, nekadašnji meštanin a sada trgovac i akviziter koji se obogatio u Americi.

Po rečima Aleksandra Milosavljevića, Vojnovićevu dramsku priču Ivica Kunčević scenski artikuliše pažljivo dozirajući neizbežnu patetiku, vešto je vodeći između potencijalnih zamki koje vrebaju, a koje bi predstavu pretvorile u banalnu „sapunicu". Pritom, glavno uporište reditelj je našao u glumcima koji su u stanju da scenski opredmete višedimenzionalnost Vojnovićevih dramatis persona. Tako će Branimir Popović, u ključnom Nikovom monologu (u razgovoru sa Anicom), pokazati da iza bezdušnosti ovog lika postoje i znatno dublji psihološki slojevi, te da su koreni Nikove beskrupuloznosti u čemernom životu od kojeg je pre mnogo godina utekao. Snagom pojave, harizmom i posvećenošću istakli su se ostali članovi glumačkog ansambla: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Momčilo Otašević, Julija Milačić, Slobodan Marunović. Ovom premijerom Crnogorsko narodno pozorište povuklo je valjan repertoarski potez: dobilo je predstavu koja će puniti salu gledaocima zainteresovanim i za specifičan miris mediterana, za šmek dubrovačke književnosti, ali i spremne da provere sliku savremenog sveta koji se surovošću nimalo ne razlikuje od onog o kojem svedoči Ivo Vojnović. Na drugoj strani, Ekvinocijo je - što je i najvažnije - omogućio podgoričkim glumcima, naročito onim sasvim mladim, da svoje glumačke kapacitete provere u saradnji s rediteljem koji ih je imao čemu naučiti.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи