Studije

Srđan Damnjanović: Svetlost i ćutanje

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka 28. maja do petka 1. juna, možete pratiti tekst Srđana Damnjanovića „Svetlost i ćutanje. Beleške o Andrićevom filozofskom nadahnuću”.

„Andrićeva ideja hermeneutike ćutanja". Tom, unekoliko paradoksalnom sintagmom Srđan Damnjanović otvara svoju studiju o Ivi Andriću, već u prvom koraku odbijajući površna, nedostojna i duboko zlonamerna tumačenja Andrića kao pisca koji je bilo govorom, bilo pisanjem, bilo ćutanjem, stavio neki politički program, ili političku ideju, ispred svog pisanja. Naprotiv, sugeriše Damnjanović podsećajuću na elementaran hermeneutički zahtev: tumači se ono što je pisac napisao, rekao, ili učinio. Tek u drugom koraku dolazimo do Andrićevih ćutanja i tumačenja tih ćutanja. Andriću kao političkom misliocu, ili filozofskim motivima iz njegovog dela, dakle, može se prići tek tim redosledom.

U lepo vođenoj studiji Damnjanović staloženo i s puno eruditskih detalja analizira Andrićeva filozofska i ideološka nadahnuća, ni jednog trenutka, međutim, ne brkajući diskurzivne ravni. Andrić je bio i ostao veliki pisac koji nijednu ideju nije hteo da stavi ispred svog jezika. Nisu ideje oblikovale njegovo veliko delo, nisu ideje vodile Andrićevo pisanje, već je delo stavljalo na probu ideje. Preživele su samo one ideje koje su mogle da izdrže žrvanj tog veličanstvenog jezika.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво