Gramofnija

Kvartet Lasal izvodi dela Šenberga, Berga i Veberna

Reprodukujemo album sa snimcima gudačkih kvarteta ovih autora sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Dojče gramofon 1971. godine.

Gudački kvartet Lasal je osnovan 1946. godine na Džulijardu i ubrzo je postao čuven kao ansambl specijalizovan za izvođenje muzike XX veka. Pored dela klasika Druge bečke škole koja su bila stalan deo njihovog repertoara, članovi ovog ansambla su motivisali i nove autore da pišu za njih. Tako je za kvartet Lasal napisan veliki broj ostvarenja, među kojima se ističu dela Lutoslavskog, Ligetija i Nona. Pored nastupa i snimanja ploča, glavna aktivnost članova je bila edukativna, a kao „školski kvartet" ovaj ansambl je presudno uticao na formiranje kvarteta pod nazivom Alban Berg, Brams, Artis i Fogler, koji su svi kasnije izgradili međunarodne karijere. Lasal kvartet je u više navrata snimao dela „Šenbergovog kruga", a naročito uspešnim se smatra luksuzno izdanje objavljeno 1971. godine sa pet ploča koje sadrže sva ostvarenja članova Druge bečke škole za ovaj sastav. Snimci iz ovog kompleta su objavljivani i pojedinačno, a njihova popularnost se do danas ne smanjuje, budući da je Dojče gramofon prvo digitalno reizdanje ovih zapisa objavio još 1987. godine. Producent albuma je bio Karl Faust, a supervizor snimanja dr Manfred Rihter. Snimanje je realizovano u plenarnoj sali Akademije u Minhenu u periodu od decembra 1968. do marta 1970. godine.

Značajno je navesti nagrade i priznanja koja su dodeljena ovom kompletu ploča. Pre svega, ploči je dodeljen međunarodni gran-pri za disk, a pored toga, dobila je i nemačku nacionalnu diskografsku nagradu Deutscher Schallplattenpreis, kao i priznanje istog ranga u Italiji i frankofonoj Kanadi. Takođe, ovom albumu je dodeljena i američka nagrada „Edison", kao i priznanje američke snimateljske akademije. Zajedno sa manjim odlikovanjima, ovaj album se do danas istakao kao jedno od izdanja sa najviše zvaničnih nagrada koje se mogu dodeliti nekom snimku.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво