Džez

Slušaćete odabrane numere sa koncerta big benda Monike Rošer, održanog 25. juna prošle godine na festivalu Jazz Baltika u nemačkom gradu Nindorfu.

Mlada nemačka gitaristkinja Monika Rošer pripada novoj generaciji tamošnjih džez muzičara i muzičarki, koji se gotovo potpuno odriču džez tradicije i postavljaju je u kontekst popularne kulture i muzike. Ova autorka se, veoma ambiciozno, već na samom početku karijere opredelila za rad sa big bendom, te je 2012. godine izdala debitantski album Failure in Wonderland za prestižnog minhenskog izdavača Enja Records. Od tada je pobrala brojne pohvale kritike na matičnoj sceni, a našla se i u konkurenciji čuvenog američkog magazina DownBeat za zvezdu u usponu, u kategoriji velikih orkestara.

U njenom autorskom radu se tradicija big bendova oseća u raskošnim aranžmanima i elaboriranim improvizacijama. Kompozicije i aranžmani utemeljeni su u savremenom alternativnom gitarskom izrazu, pa i elektronici i trip hopu, dok sa druge strane referira i na pozorišno-kabaretske uticaje na tragu Brehta i Vajla. Monika Rošer značajan iskorak pravi i korišćenjem vokala u pop maniru, čime dodatno naglašava otklon od džez puritanstva i big bendovske tradicije.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво