Vek harmonike – Matijas Arter i Vladimir Blagojević

Emitujemo snimak koncerta koji su oboista i kompozitor Matijas Arter i harmonikaš Vladimir Blagojević održali 11. februara ove godine u Kulturnom centru Novog Sada. Ovaj nastup organizovan je u okviru ciklusa „Paviljon muzike”, a na programu su bila dela baroknih i savremenih autora.

Vladimir Blagojević je rođen u Kragujevcu 1980. godine, a magistrirao je na Univerzitetu umetnosti u Bernu, u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najznačajnijih svetskih umetnika na harmonici. Više od petnaest godina Blagojević je aktivan na koncertnom podijumu, a kao solista i kamerni muzičar nastupao je u najpoznatijim koncertnim dvoranama, kao što su Berlinska filharmonija, Frankfurtska opera, Minhenska opera i mnoge druge. Prvi je umetnik na harmonici kome je pripala čast da održi resital na festivalu u Lucernu 2003. godine.

Kreativni podsticaj Blagojević pronalazi u radu sa mnogim savremenim kompozitorima, kao što su Matijas Pinčer, Matijas Arter, Miroslav Srnka i drugi. Kroz saradnje sa domaćim autorima ovaj harmonikaš je doprineo širenju literature za harmoniku. Svakako treba istaći da je 'uspon' harmonike u našoj zemlji usko vezan za Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, gde Blagojević radi kao pedagog, koji svojim radom odražava savremene tendencije u literaturi za klasičnu harmoniku.

Vladimir Blagojević je član nekoliko eminentnih ansambala kamerne muzike. Sa Ansamblom Modern iz Frankfurta nastupao je širom Evrope, sarađivao je sa ansamblom Paul Kle iz Berna, a od 2004. godine je stalni član ansambla Pre-Art iz Ciriha, čiji je umetnički rukovodilac Matijas Arter.

Matijas Arter je studirao obou u Cirihu i Frajburgu. Brzo je stekao reputaciju kao kamerni muzičar sa posebnim interesovanjem za savremeno stvaralaštvo. Predaje obou i kamernu muziku na Visokoj školi za umetnost u Bernu i svira prvu obou u Bazelskom kamernom orkestru kao i ansamblu Kolegijum Novum iz Ciriha. Umetnički je rukovodilac ansambala ekvador i Pre-Art. Posvetio se naučnom istraživanju istorijski informisanih izvođenja muzike ranijih epoha.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво