Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta orkestra Darcey James Argue’s Secret Society, održanog 17. novembra prošle godine na Londonskom džez festivalu.

Darsi Džejms Argju je rođen i obrazovan u Kanadi, dok je karijeru izgradio na američkoj sceni, unoseći sveže autorske i aranžerske koncepte u muziku za big bendove. Svoj orkestar Secret Society je osnovao 2005. godine, a nakon debitantskog izdanja Infernal Machines iz 2009. postao je miljenik tamošnje kritike, te redovno dobija godišnje nominacije i priznanja u kategoriji velikih džez orkestara. Sledeća dva albuma nastala su kao deo multimedijalnih projekata u kojima je učestvovao, šireći svoje konceptualno delo i van strogo muzičkih granica.

Album Real Enemies koji je izveden na Londonskom džez festivalu, svojevrsna je posveta američkoj fascinaciji teorijama zavere i politici paranoje. Argju je ambiciozan kompozitor, koji teži intrigantnim temama na tragu savremenog njujorškog džeza. Na aranžerskom planu gotovo potpuno se odriče bazične tradicije big bendova, te se oslanja kako na raskošne, moderne aranžerske radove Karle Blej ili Marije Šnajder, tako i na nesputano flertovanje sa različitim žanrovima savremene muzike, od popa i roka do fanka i hip hopa.

Autor Nikola Marković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво