Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dejana Petrovića na filmove Đorđa Markovića „Poslednja avantura Kaktus bate" i Maksima Pozdorovskina „Naš novi predsednik", prikazane na 11. Beldoksu, a potom osvrt Nađe Bobičić na knjigu Alehandra Sambra „Faksimil: zbirka zadataka".

Sa jedanaestog festivala Beldoks, koji je održan od 7. do 14. maja u više beogradskih bioskopskih sala, Dejan Petrović piše o filmovimaĐorđa Markovića Poslednja avantura Kaktus bate i Maksima Pozdorovskina Naš novi predsednik.

Narator igranog, animiranog, arhivskog i dokumentarističkog dela je Đorđe Marković je Saša Rakezić Zograf koji na tragu svoje dosledne orijentacije ka iskopavanju potisnutih marginalija, na jednom od svojih putovanja pronalazi strip o Kaktus bati koji je izlazio tokom Drugog svetskog rata, a čiji autor Veljko Kockar nije bio poznat ni najvećim entuzijastima iz ove oblasti. U nizu razgovora u kojima se pojavljuju istoričari, kritičari, tumači, sami strip autori ili naprosto savremenici epohe, poput Zorana Đukanovića, Nikole Majdaka, Mirka Ilića, Vojislava Bubiše Simića i tako dalje, osvetljava se nepoznata sudbina mladog i talentovanog crtača, rođenog u Osijeku 1920. godine, koji je život okončao tragično - pred streljački vodom revolucionarne pravde u Beogradu 1944. sa svega dvadeset i četiri godine.

Neposredni povod dokumentarca Maksima Pozdorovskina Naš novi predsednik jesu američki predsednički izbori iz 2016. koji su, navodno, na delu pokazali svu novonastalu meku moć sve snažnije ruske države, koja je po mišljenju mnogih na ishod pomenutih izbora imala više nego znatan uticaj. Gledalac može da uživa u više mračnih, bizarnih, a ponekad uistinu duhovitih epizoda, a posebno je zanimljiv uvid u „fabriku botova" u Sankt Peterburgu, gde više stotina uglavnom mladih ljudi danonoćno radi na slanju iskrivljenih, neproverenih ili potpuno izmišljenih novosti na medijske portale i „društvene mreže", što se ispostavlja kao posao od krucijalnog državnog značaja.

* * *

Knjigu čileanskog pisca srednje generacije Alehandra Sambra Faksimil: zbirka zadataka, koja je izašla iz štampe preošle godine, kao i prethodne dve Privatni život drveća i Načini povratka kući, prevela je sa španskog Zorica Novakov Kovačević, a izdavač je Geopoetika iz Beograda. Strukturu knjige, u formi devedeset zadataka višestrukog izbora podeljenih u pet grupa, autor je zasnovao na testu jezičke sposobnosti i rečitosti, koji se u Čileu sprovodi pri upisu na fakultete, a sam naslov Faksimil referira na čileanski Ispit akademske sposobnosti, koji je bio na snazi od 19667. do 2003. godine. Osim toga što je test, ova knjiga je i roman koji počinje nasumičnim rečima, odakle se tek naslućuju ključne teme, a završavaju ga tri kraća teksta u kojima se razrešavaju sve nedoumice sa početka. Knjiga funkcioniše u prožimanju različitih nivoa, tema i formi, a osnovna zamerka je to što priče nisu dovoljno razvijene, malog su obima, pa deluje kao da se još toga moglo reći kako se ne bi ostalo na opštim mestima kritike obrazovnog sistema i na pokušaju da se ocrta složenost međuljudskih odnosa. Ali, kao i u svakom dobro osmišljenom i sprovedenom eksperimentu, u ovom romanu je ipak odnos spontanosti čitalačkog čina i autorske kontrole forme i sadržaja, odvagan u pravoj meri, komentariše Nađa Bobičić.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво