Studije

Džon Ralston Sol: Volterovi izrodi – Diktatura razuma na Zapadu

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka, 14. do petka, 18. maja, možete slušati delove iz knjige Džona Ralstona Sola „Volterovi izrodi: Diktatura razuma na Zapadu”.

Autor smatra da je danas očigledno da populacije širom Zapada više ne veruju u pouzdanost svojih elita. One više nemaju poverenja u preovlađujući utilitarizam. Drugde u svetu raste nepoverenje prema onome što bi se moglo nazvati zapadnom školom, svim njenim tvrdnjama o tome kako se mora živeti život, organizovati društvo, voditi ekonomija. Sol smatra da se može uočiti otvorenost za promenu, ali još uvek nisu nađeni načini kako bi ona bila ostvarena. „Umesto toga, svi smo svedoci i svi učestvujemo u naizgled nepovezanim eksplozijama. Ponovo je isplivao populizam svake vrste. Građani su odjednom izišli na ulice, besni onako kako su to bili i u osamnaestom i devetnaestom veku; oni nisu organizovani na osnovu interesa. Naprosto su na ulicama, duboko uznemireni zbog postojeće situacije..."

Džon Ralston Sol je kanadski teoretičar, romansijer i esejista. Njegove najvažnije teorijske knjige su Volterovi izrodi: Diktatura razuma na ZapaduNesavesna civilizacijaO ravnoteži: Šest svojstava novog humanizmaPropast globalizma i preoblikovanje sveta.
Objavio je pet romana, od kojih su veliki međunarodni uspeh imali: Ptice grabljivice, Baraka ili životi, sreće i sveta čast Entonija SmitaSledeća najbolja stvar, ,Jedenja raja Mračna priključenija.
Nagrađivan je kao esejista i romansijer.

Tekst je prevela Jelena Stakić.
Urednica Olivera Nušić.




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи