Vek harmonike – Album „Kaiseki” ansambla Crna olovka

Predstavićemo album pod nazivom „Kaiseki” ansambla Crna olovka, objavljen 2017. godine

Instrumentalno jezgro Crne olovke čine: Horhe Isak - blokflauta i elektronika, Matais Kune - panova frula, Marko Kasl - harmonika, Esra Pehlivani - viola i Enrik Monfor - udaraljke, a na albumu Kaiseki kao specijalni gost pridružio im se i Hari Starefeld koji svira na šakuhačiju.

Ovi umetnici debitovali su 2010. godine u koncertnoj dvorani Konserthebau u Amsterdamu, premijernim izvođenjem kompozicija koje su napisane upravo za njih. Naziv ansambla Crna olovka inspirisan je delima turskog slikara Mahmeda Sijaha Kalema iz 15. veka, koji je nizom minijatura sarkastično prikazivao svoje vizije ljudi i životinja. Takođe, značenje prezimena ovog slikara moglo bi se prevesti upravo kao „crno pero".

Ansambl Crna olovka fokusiran je na izvođenje savremenog repertoara, a jednako važan deo njihovog programa su aranžmani podstaknuti uticajima različitih kultura iz kojih potiču. Pored toga, nesvakidašnjem zvuku ovog sastava svakako doprinosi i neobična instrumentalna postavka.

Ovaj album izvođači predstavljaju kao „komponovani obrok", što je ključna fraza projekta „Kaiseki". Inspiracija je bila istoimena japanska kulinarska tradicija, gde se posebna pažnja posvećuje detaljima, začinima, izbegavanju ponavljanja i varijacijama. Kompozicije na ovom albumu su zapravo dela pisana za koncertnu turneju pod nazivom Kaiseki, koju je ansambl Crna olovka imao 2015. godine. Takođe, album sadrži i aranžmane japanskih tradicionalnih komada iz 13. veka za šakuhači - japansku sviralu od bambusa. Raskošne zvučne boje kobinovanih instrumenata stvaraju snažnu muziku, a prema rečima kritike, interpretacije karakterišu virtuoznost i istorijski informisana izvođenja.

Emisiju uređuje Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво