Muzika sveta

Festival WOMAD – Koncert grupe Ofićina Zoe

U poslednjoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu WOMAD, čućete snimak sa koncerta italijanske grupe Ofićina Zoe, održanog 28. jula prošle godine. Ovaj festival već 36 godina se održava u Čarlton parku u Viltširu, u jugozapadnoj Engleskoj.

World music festival WOMAD, svrstava se među vodeće, a osnovali su ga engleski rok muzičari Piter Gejbrijel, Tomas Bruman, Mark Kidl, Bob Huton, Stiven Pričard, Martin Elburn i Džonatan Artur 1980. godine.

Trećeg dana festivala, 28. jula, nastupio je sastav Ofićina Zoe. Ovaj sekstet formiran je 1993. godine u Salentu, a želja im je bila da ožive italijanske folklorne stilove. Jedan od njih je i picika odnosno kod nas poznatija kao tarantela, koji važi za najstariji, ujedno i najpopularniji ples. Ova energična mediteranska parovna igra nastala je upravo na poluostrvu Salento, karakterističnog je brzog ritma i često u taktu 6/8, a ponekad i 18/8. Repertoar sastava Ofićina Zoe, osim tradicionalnih, čine i originalne kompozicije kojima su osvežili duh picike, a koje su ostale verne izvornom zvuku, odnosno, kako sami kažu, „akustičkom duhu". Pored pomenutog plesa, oni izvode i posleničke pesme, ljubavne pesme na grčkom dijalektu i protestne pesme.

Urednica emisije: Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво