Muzika viva – U susret Rostrumu kompozitora

Slušaćete dela autora koji su predstavljali Srbiju na prošlogodišnjem Rostrumu kompozitora, ali ćemo takođe ukazati i na ostvarenja koja čine našu selekciju na ovogodišnjoj manifestaciji. Internacionalni Rostrum kompozitora odvijaće se od 14. do 19. maja u Budimpešti u organizaciji Mađarskog radija, Evropske radiodifuzne unije i Internacionalnog saveta za muziku koji deluje kao pridruženi član Uneska.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji u Palermu, naši predstavnici su bili kompozitori Aleksandar Savić i Nemanja Radivojević. Čućete dela Courants II: Unreality of all things Nemanje Radivojevića nastalo 2015. godine i Planet IX mladog autora Aleksandra Savića.

Nemanja Radivojević (1981) svoju karijeru razvija u Švajcarskoj. Posle završenih studija gitare u rodnom Novom Sadu, kompoziciju je završio u Bernu, a danas njegova dela sve češće izvode ansambli poput Contrechamps, Proton Bern, Recherche, Asko/Schönberg, Interface i drugih. Poslednja porudžbina za Nemanju Radivojevića će biti za NeueVokalsolisten iz Štutgarta u okviru programa Tičino muzika kada će raditi sa Bernhardom Ganderom i Oskarom Bjankijem. 

Aleksandar Savić rođen je 1991. godine u Leskovcu, a nižu muzičku školu je završio u Lebanima. Od 2012. godine pohađa studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Tatjane Milošević, gde je i diplomirao 2016. godine.

Ovogodišnju selekciju Radio Beograda čine dela abgrund Sonje Mutić, odnosno VokatiV Juga Markovića.

Sonja Mutić je rođena 1984. godine, a posle završenih studija u klasi Zorana Erića, magistarske studije je pohađala je na Umetničkom univerzitetu u Gracu kod Klemensa Gadenštetra. Od jeseni naredne godine započinje i doktorske studije na Harvardu u klasi Haje Černovin. Pohađala je veliki broj radionica i masterklasova kod Volfganga Rima, Beata Furera, Rebeke Sonders, Ena Popea, Luja Andrisena između ostalih. Dobila je nagradu Judit Lang Zemon Internacionalne alijanse žena u muzici za 2017. godinu. Takođe dobitnica je prve nagrade na 17. festivalu savremene muzike u Vajmaru, kao i drugu nagradu na takmičenju mladih kompozitora u Apeldornu. Trenutno je rezidentni umetnik Štajerske za 2018. godinu.

Jug Marković (1987) studije kompozicije je završio u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića na FMU. Pohađao je i studije arheologije na Filozofskom fakultetu. U njegovim delima se često i neočekivano susreću ova dva polja - savremenost oličena u kompozitorskoj praksi i prošlost, prema kojoj Jug Marković ima snažan i emotivan odnos. Njegove kompozicije izvođene su na značajnim festivalima poput Donaušeingena i festivala u Eks-an-Provansu, a izvodio ih je i cenjeni ansambl za novu muziku Klangforum iz Beča. Pohađao je kurseve kod Ena Popea, Marka Andrea, Rafaela Sendoa, a u toku decembra 2017. godine u okviru programa Britten-Pears Young Artists Program bio je rezidencijalni kompozitor u Snejp Moltingsu pod mentorstvom britanskog kompozitora Majkla Finisija.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво