Tribine

Stejn Vervat: Holokaust, rat i transnacionalna memorija

U emisiji TRIBINE možete slušati snimak sa predstavljanja knjige Stejna Vervata „Holokaust, rat i transnacionalna memorija: iskazi iz jugoslovenske i postjugoslovenske književnosti”. Na početku emisije govoriće Aleksandar Pavlović, a potom slede izlaganja Andrijane Marčetić i Predraga Krstića.

Stejn Vervat je vanredni profesor srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika na Odseku za književnost, regionalne studije i evropske jezike na Univerzitetu u Oslu. Diplomirao je i doktorirao sa temom o izgradnji nacionalnih identiteta u Bosni i Hercegovini tokom austrougarske uprave. Njegova naučna zanimanja obuhvataju srpsku, hrvatsku i bosansku književnost i kulturu, kulturnu istoriju Balkana, uporednu istoriju i studije pamćenja. Pored ove knjige, autor je monografije Centar i periferija u Austro-Ugarskoj: dinamika izgradnje nacionalnih identiteta u Bosni i Hecegovini od 1878. do 1918. godine na primjeru književnih tekstova (2013) i niza naučnih radova o predstavljanju ratova iz 90-ih godina 20. veka u (post)jugoslovenskoj prozi.

U knjizi Holokaust, rat i transnacionalna memorija: iskazi iz jugoslovenske i postjugoslovenske književnosti ispituje se nastanak i transformacija pamćenja holokausta u socijalističkoj Jugoslaviji i na post-jugoslovenskim prostorima. Vervat razmatra književne tekstove o holokaustu jugoslovenskih i postjugoslovenskih autora, smeštajući ih u istorijski i diskurzivni kontekst i prateći njihov nastanak i recepciju. Knjiga pokazuje kako pisci koji pripadaju različitim generacijama (generacija preživelih, 1.5 generacija, druga i treća generacija), holokaust koriste kao motiv za razumevanje ekstremnog nasilja, kako lokalnog tako i globalnog. Posebno su zanimljive uporedne analize mađunarodno poznatih i priznatih autora, poput Danila Kiša i Davida Albaharija, i nekoliko zaboravljenih autora koje ova studija ponovo otkriva.

Snimak je zanbeležen 28. marta u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Urednica Tanja Mijović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво