Naučni skupovi

Jezik, književnost, teorija – Govori Maja Luković

U emisiji NAUČNI SKUPOVI možete pratiti izlaganje Maje Luković „Psihoanalitička teorija kao meta-teorija (ne)mogućnosti uspostavljanja istine sopstva u Nabokovljevom romanu Prozirne stvari”.

U kontekstu Lakanove (dez)ontologišuće psihoanalitičke teorije kao teorije o diskursu (ne)mogućnosti uspostavljanja istine sopstva u izlaganju se meta-teorijski sagledava pokušaj pripovedača i protagoniste Nabokovljevog romana Prozirne stvari da u potrazi za sopstvenim identitetima probiju opnu ontološkog diskursa realnosti, diskursa Simboličkog kako bi doprli do prošlosti kao transcendentala Istine identiteta. Iz perspektive lakanovskog teorijskog poimanja Simboličke matrice, svako nastojanje ka reintegrisanju sopstvene istorije i istorije života drugog od sebe nužno nailazi na odsustvo transcendentalnih izvora događaja. Simbolički poredak teorije kao diskursa manjka u smislu teorijskog meta-istraživanja ali i meta-priča pripovedača i junaka Nabokovljevog romana o sopstvenim prošlostima, kako bi trivijalnim sopstvima pribavili makar privid Istine, samo je još jedna u nizu maski nagona smrti, forme, označitelja koji zaklanja prvobitni smisao otkrivajući jedino isprazno teoretisanje o prozirnosti „prozirnih stvari".

Snimak je zabeležen na konferenciji Jezik, književnost, teorija koja je od 27. do 28. aprila održana na filozofskom fakultetu u Nišu.

Urednik emisije: Nemanja Mitrović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво