Naučni skupovi

Jezik, književnost, teorija – Nataša Tučev i Ana Kocić

U emisiji „Naučni skupovi” prenosimo izlaganja Nataše Tučev „Modernistički subjektivizam kroz prizmu marksističke kritike” i Ane Kocić „Književnost kolonijalne Amerike u svetlu postkolonijalne teorije”, sa naučnog skupa „Jezik, književnost, teorija” održanog krajem aprila na Filozofskom fakultetu u Nišu.

U večitom sporu između realizma i modernizma u književnosti, marksistički pogled na te dve struje u književnosti uvodi perspektive koje su relevantne i danas. Nataša Tučev se osvrće na istoriju toga spora i polemiše sa stavovima marksističkog filozofa Đerđa Lukača, pre svega s njegovim stavom da modernistička književnost, budući prepuštana čistoj subjektivnosti, ne uzima u obzir kontekst, odnosno društvene prilike, te zato ostaje nedelatna.

Ana Kocić se se usredsređuje na postkolonijalnu kritiku kolonijalizma analizirajući izveštaje prvih evropskih osvajača Amerike i pokazuje u kojoj meri su ti izveštaji bili oblikovani predrasudama, lošim namerama i čudnim mešanjem činjenica i mašte. Ti i takvi izveštaji, međutim, oblikovali su i naše viđenje Drugog, pre svega ako taj Drugi ne deli isti kulturni i civilizacijski prostor s nama. Tada se Drugi izobličava u opasnog Drugog koji nas ugrožava, a govor obojen predrasudama i zlim namerama, s protokom vremena menja samo formu, ali ne i sadržinu.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво