Imaginarna edicija

Sendi Stoun: Imperija uzvraća udarac (2)

Knjiga „Transseksualno carstvo” autorke Dženis Rejmond, nije stvorila anti-transseksualne predrasude, ali je više nego bilo koja druga knjiga doprinela njihovom opravdavanju i upornom održavanju.

U poglavlju „Hirurgijom do Safo", koje je izazvalo najviše uvređenosti i otpora među transrodnim osobama, a koje možete pratiti na Trećem programu u ponedeѕak i utorak, 30. aprila i 1. maja, Dženis Rejmond proširuje premise shvatanja da biologija definiše rod. Ona, naime, tvrdi da muški transseksualci koji prolaze kroz postupak hirurškog prilagođavanja pola nužno ostaju devijantni muškarci i nikad ne postaju žene. Štaviše, zloupotrebljavajući stečeni izgled ženskog tela oni vrše invaziju u ženski prostor, a posebno u prostor lezbejki-feministkinja, kako bi pojačali dominaciju muškarca i potkopali feministički pokret. Prema mišljenju Dženis Rejmond, to je identično silovanju, i svi muško-u-žensko transseksualci su, potencijalno, silovatelji. Rejmond je izuzetno suptilno artikulisala strah od muškaraca, koji mnoge žene opravdano osećaju, ali je, takođe, pogrešno ciljala na manjinsku grupu koja se suočavava sa još izraženijom diskriminacijom nego same žene.

Jedan od najubedljivijih polemičkih odgovora na tekst Dženis Rejmond je članak „Imperija uzvraća udarac", autorke Sendi Stoun, koji ćemo takođe pročitati u ciklusu Imaginarna edicija, u tri nastavka, od srede 2. maja, do petka 4. maja. Ovaj „post-transseksualni manifest", kako stoji u podnaslovu, s pravom se smatra za ključni tekst iz koga su se pojavile savremene transrodne studije. Stoun, osoba koja je i sama „promenila pol", razvija post-strukturalističku analizu rodnog identiteta koja je otvorila nove mogućnosti kako za transseksualce, tako i za mnoge druge ljude čija se tela i životna iskustva ne uklapaju u binarnu šemu muško-žensko.

Tekst „Hirurgijom do Safo" prevela je s engleskog jezika Ivona Kustudić, a tekst „Imperija uzvraća udarac" Milica Jeremić.
Urednik ciklusa: Predrag Šarčević





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво