Hronika Trećeg programa

Pročitaćemo osvrt Ivana Milenkovića na knjigu Jensa Bjernebuea „Trenutak slobode”, a potom osvrt Miroslava Mikija Radonjića na knjigu Aleksandra Milosavljevića „Pozorišni Direr i drugi zapisi”.

Knjigu Jensa Bjernebuea Trenutak slobode, koju je s norveškog prevela Ratka Krsmanović Isailović, nedavno je obajavila izdavačka kuća Dereta iz Beograda. Po rečima Ivana Milenkovića: „borba protiv laži nije potraga za jednom istinom, već za prostorom u kojem različite istine komuniciraju. Zato Bjernebue i piše s one strane istine i laži, s one strane dobra i zla. Zato se njegov pripovedač i bavi istorijom bestijalnosti, a da ne poklekne pred prizorima od kojih ljudi odvraćaju pogled... Bjernebueov junak započinje svoju ispovest u Hajligenbergu, alspkom gradiću u kojem radi kao sudski poslužitelj. Veoma čudan sudski poslužitelj, međutim, koji uspeva u tome da, zbog neuglednog posla kojim se bavi - on je, recimo, u rangu zvonara - postane gotovo nevidiljiv i da se, toj nevidljivosti zahvaljujući, oda onome što voli: čitanju, pisanju, uživanju u hrani i piću. Pripovedač je, dakle, na višestrukom zadatku koji je zadao samome sebi: da popuni rupe u pamćenju, da napiše istoriju bestijalnosti i da se održi u svetu koji se, ispod pokorice civilizovanosti, pokazuje kao apsolutno iskvaren, neiskren, jeziv i opasan".

***

Nedavno je u izdanju Sterijinog pozorja iz Novog Sada objavljena knjiga Pozorišni Direr i drugi zapisi teatrologa i pozorišnog kritičara Aleksandara Milosavljevića. Kako komentariše Miroslav Miki Radonjić: „autor ove knjige je u pozorištu bio sve - od dramaturga, saradnika reditelja, kritičara, direktora drame, do upravnika Srpskog narodnog pozorišta. Uz sve to, bio je predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, a i dalje, sa nesmanjenim entuzijazmom radi kao priređivač i urednik monografskih izdanja, član redakcije časopisa „Scena", selektor festivala „Joakim Vujić" i tako dalje. Već više od tridest godina svoj profesionalni angažman i veliku kreativnu energiju ugrađuje u najrazličitije aspekte umetnosti, koja od antičkih vremena predstavlja jedan od vrhunaca i temeljnih vrednosti civilizacije. U knjizi Pozorišni Direr i drugi zapisi sabran je samo jedan mali deo tekstova napisanih u tom periodu. Iako je reč o žanrovski heterogenom delu, čiji sadržaj čine eseji, kritike, putopisi, teatrološke analize i književno-dramaturške opservacije o nekim klasičnim komadima svetske literarne baštine, ipak postoji promišljena i nimalo slučajno izabrana unutrašnja logika i sofisticirana struktura Pozorišnog Direra".

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво