Muzej zvuka – Mise Lupusa Helinka i Pjera de Manšikura

Slušaćete dela sačuvana u takozvanim „Horskim zbirkama iz Lajdena”.

U šestotomnoj kompilaciji renesansnih polifonih kompozicija koja je sačuvana u Piterskerk koledžu u Lajdenu, nalaze se radovi franko-flamanskih autora 15. i 16. veka, objedinjeni prema „sedam liturgijskih časova" odnosno službama za koje su nastali. Godine 2010, holandski vokalni ansambl specijalizovan za izvođenje muzike ove epohe - Egidijus kvartet, započeo je ambiciozan projekat objavljivanja šest kompakt-diskova sa muzikom iz ove zbirke. Na poslednjem, šestom tomu, objavljene su mise Lupusa Helinka i Pjera de Manšinkura, koje ćete pratiti u večerašnjoj emisiji.

Danas malo poznati kompozitor Lupus Helink, bio je plodan autor misa, korala, moteta i šansona. Prvi podaci o njemu sačuvani su u arhivama u Brižu, gde je 1506. godine bio horista u crkvi Svetog Donata, a krajem XX veka, u Vatikanu su otkriveni podaci koji svedoče da je jedno vreme boravio u Rimu, u službi pape Lea X. Oko 1518. godine, nakratko je bio i u službi Siđismonda Destea u Ferari, ali se potom vratio u domovinu, u Briž, gde je najverovatnije ostao do smrti 1541. godine.

U svim svojim misama, Lupus Helink je koristio tehniku parodije, te je i njegova Misa Peccata mea tako zasnovana na istoimenom motetu Žana Rišafora. Delo je primer impresivne kontrapuntske veštine franko-flamanskih autora, koju dodatno podvlače čisti i savršeno balansirani glasovi osam pevača Egidijus kvarteta - po dva u svakoj deonici.

U emisiji ćete čuti i misu Nisi Dominus Pjera de Manšikura. Ovaj franko-flamanski autor rođen je na samom severu Francuske u Betenu oko 1510.godine, a 1559. godine postao je kapelmajstor na dvoru španskog kralja Filipa II u Madridu. Pored ove visoke pozicije, Manšikur je dobijao priznanja i od savremenika kao što su Fransoa Rable, Klemes Non Papa ili Orlando di Laso, koji ga je nazvao izuzetno važnim i odličnim kompozitorom. Manšikurova dela su se izvodila, o čemu svedoče i sačuvani manuskripti, od Stokholma do juga Italije.

U Manšikurovom opusu nalazi se veliki broj šansona, misa, moteta i jedan magnifikat, a u večerašnjoj emisiji čućete njegovi misu Nisi Dominus. Ova misa-parodija zasnovana je na motetu Žana Leritjea, koji je takođe sačuvan u „Horskim zbirkama iz Lajdena", a krase je raznovrsne teksture, uključujući odsek sa duetom koji je umetnut između ostalih glasova.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи