Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati tekst Aleksandra Milosavljevića, napisan kako selektorski izveštaj za predstojeći 54. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, koji će se održati od 7. do 14. maja u Novom Pazaru.

Selektor ovogodišnjeg Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić", Aleksandar Milosavljević kao jednu od neuralgičnih tačaka srpskog teatarskog života navodi „besmislenu podelu na takozvane repertoarske predstave, namenjene publici, i one koje nastaju zbog festivala. Razumem ovu dihotomiju kao posledicu opšte sluđenosti pozorišnih uprava, kao njihov šizofreni odgovor na potrebu da, s jedne strane, bude obezbeđena publika, ali i da, s druge strane, uz pomoć učešća na festivalima ubede svoje osnivače, lokalnu samoupravu, da je gradovima i opštinama pozorište još potrebno, da i dalje ima smisla ulagati i tu jadnu crkavicu u održanje teatarskog života u njihovim sredinama. No, pristajanje na ovu podelu - repertoarske i festivalske produkcije - najčešće dovodi do toga da u našim pozorištima nastaju ili frankeštajnske predstave, svojevrsni pačvork, kolaž, od svega i svačega, ili nešto još gore - slabašna i neuspešna imitacija nečega što nastaje na drugim mestima, u takozvanim pozorišno razvijenim sredinama. Ili tačnije, u drugim pozorištima, ali i u neka sasvim drugačija vremena".

Uprkos tome, među predstavama nastalim u produkcijama pozorišta iz unutrašnjosti, ima i onih na koje bi mogao da bude ponosan i teatarski Beograd, a u taj izbor ušle su: Žak i njegov gospodar Milana Kundere, u režiji Davida Alića, Regionalno pozorište Novi Pazar; LIFT - Slobodan šou Jelene Bogavac, režija Nenad Todorović, Drama srpskog Narodnog pozorišta u Prištini, izmeštena u Gračanicu; Svedobro Stevana Vraneša, režija Nemanja Ranković, Narodno pozorište Užice; Dom Bernarde Albe Federika Garsije Lorke, režija Bojana Lazić, Puls teatar, Lazarevac; Četiri brata Radovana Tišme, režija Dragan Jakovljević, Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac; Rubište Ninosava Đorđevića, režija Kokan Mladenović, Šabačko pozorište; Kepler 258b Tijane Grumić, režija Jug Đorđević, Pozorište „Bora Stanković" Vranje. Nažalost, zbog Statuta Festivala nije bilo moguće u selekciju uvrstiti i osmu predstavu u takmičarski program, pa ipak, stav selektora je da bi za Festival „Joakim Vujić" bilo značajno da svojoj publici prikaže i predstavu Sjaj i beda Trećeg rajha Bertolda Brehta, u režiji Slobodana Skerlića i produkciji Drame srpskog Narodnog pozorišta u Prištini, izmeštene u Gračanicu. Takođe, kao predlog važi da u čast nagrađenih bude prikazana predstava Ožalošćena familija Kraljevačkog pozorišta u režiji Miodraga Dinulovića, teatarski uzbudljiva, glumački razigrana i rediteljski maštovita adaptacija slavne Nušićeve komedije koja će sigurno razgaliti novopazarsku publiku.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво