Studije

Krešimir Šimić: Rađanje kulture

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka 23. do petka 27. aprila, možete slušati delove rukopisa osiječkog teoretičara književnosti Krešimira Šimića „Rađanje kulture”.

Telo je jedna od temeljnih činjenica kulture, ali je hiljadama godinama - najpre u antici, potom u hrišćanstvu, a zatim i u moderno doba - bilo drugorazredna veličina, potčinjena duši, duhu, ili umu. S Ničeom, a naročito dvadesetim vekom, ta se perspektiva menja, da bi francuski filozof Žan-Lik Nansi, u svom prodornom delu „Dekonstrukcija hrišćanstva" na zapanjujuće smeo način iščitao mesto i značenje tela u hrišćanstvu. Krešimir Šimić, osiječki teoretičar književnosti, sledi Nansijeve tragove i čita svete spise upravo u ključu koji nudi dekonstrukcija. „Psiha je", piše Šimić, „ime tela" i već time gotovo skandalozno izokreće višemilenijumski hijerarhijski poredak. Telo, utoliko, nije nešto zatvoreno, ono nije neprobojno, niti je nekakva supstancija, već je telo - i ovde Šimić sledi Dekarta - ekstenzivno. Telo je, nastavlja Šimić, ono što biva izloženo, ono što pripada spoljašnjem, te je uvek izvan sebe. Duša bi, utoliko, bila razlikovanje tela od njega samog.

Kombinujući ove dekonstruktivne motive Šimić ispisuje gust, usredsređen tekst koji svetim spisima prilazi bez predrasuda, a telu pronalazi novo mesto u hijerarhiji vrednosti.

Urednik Ivan Milenković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво