Stereorama – Džez panorama

Put gitare u džezu (8)

U osmoj emisiji serijala pod naslovom Put gitare u džezu, rađenog po istoimenoj knjizi Svete Jakovljevića, predstavićemo stvaralaštvo Džoa Pesa, Džona Meklohlina i Larija Korijela. Evo šta Jakovljević kaže o ovoj trojici muzičara:

„Sedamdesetih godina je na planu džez gitare prisutan i zapažen jedan umetnik i predstavnik prave tradicije džez gitare. - Džo Pes. Rođen je u Nju Džerziju kao Džozef Pasalakva. Kroz tri decenije aktivnosti prikazao je gitaru u najboljem vidu. Jedan visoki profesionalac gitare rekao je za Džoa Pesa: On je instrumentalist u čijem sviranju ima najmanje napora, a najviše uverljivosti. Pre nego što ga je zapazila publika, pa i kritika, proveo je početkom šezdesetih tri i po godine na doborovoljnom lečenju zavisnosti od droge, kojoj se prepustio u mladosti, zaveden pogrešnim shvatanjima o umetničkom životu. U procesu uspešnog lečenja istakao se u bolničkom orkestru. Na prvim je pločama zapažen njegov veliki melodijski luk u improvizaciji."

„Englez Džon Meklohlin, rođen 1942. godine, pojavio se na engleskoj sceni ritma i bluza, a potom je, pod uticajem Džanga, Farloa i rok muzičara Džimija Hendriksa, ispoljio svoj mnogostruki talenat, najpre kroz moderni džez izraz. Potom je u SAD, oko 1970. godine, učestvovao u sastavu Majlsa Dejvisa na snimanju ploča, koje uspešno obeležavaju spajanje džeza i roka."

„Amerikanac Lari Korijel (1943 - 2017) raspolagao je mnogostrukim izražajnim mogućnostima. Muzičke novine Melodi Mejker prenele su jedno ovakvo mišljenje: On je neverovatan. Zaista gitarista za svačiji ukus, slobodan da sugeriše nijanse Vesa Montgomerija, Džimija Hendriksa, Džanga Renarta ili Ravija Šankara za manje vremena nego što je potrebno da se to izgovori, a uvek zvuči kao Korijel."

Autor: Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво