Imaginarna edicija

Timoti Verhoven: Patologizacija muške želje (4/4)

Iako je satirijaza, kao muški ekvivalent nimfomanije, bila poznata lekarima još od antičkih vremena, medicina je istinski „otkrila” ovu specifičnu „bolest” tek u poslednjim decenijama XIX veka, kada je muško telo postalo predmet posebne medicinske brige, ali i intenzivne patologizacije.

Krajem XIX veka, naime, preovladalo je shvatanje da muško telo, koje se ranije postuliralo kao „tihi, nevidljivi centar kulture", može, takođe, da bude „požudno, degenerisano, pa čak i bolesno", usled čega zahteva pažljiv nadzor mnogih autoriteta, od roditelja, preko školskih vlasti, pa sve do medicinskih stručnjaka. Istoričari medicine, a naročito istoričari seksualnosti koji su se bavili problematizovanjem muškog tela u XIX veka, uglavnom su previđali satirijazu, prvenstveno zbog relativno malog broja referenci na ovo stanje u medicinskoj literaturi, naročito u poređenju sa spermatoreom (nevoljno oslobađanja semena) i masturbacijom, za koje se smatralo da su moralno sramna i fizički štetna stanja i koje su u to vreme izazivale pravu socijalnu paniku. Ipak, krajem XIX veka lekari su počeli da se sreću sa do tada nezabeleženim brojem slučajeva satirijaze i da ih detaljno opisuju i tumače.

Ciklus Patologizacija muške želje biće emitovan na talasima Trećeg programa do petka, 20. aprila. Članak je izvorno objavljen u prvom broju časopisa Journal of the History of Sexuality za 2015. godinu. Tekst je s engleskog jezika prevela Mirjana Stefanović, a čita Aleksandar Božović.

Urednik ciklusa: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво