Gramofonija – Johanes Brams: Treća simfonija u Ef-duru

Reprodukovati album sa snimkom članova Državnog filharmonijskog orkestra iz Hamburga pod upravom Jozefa Kajlberta. Ploču je originalno objavila produkcijska kuća Telefunken, a emitovaćemo snimak sa vinila koji je licencno izradio Jugoton 1959. godine.

Kajlbert je tokom pedesetih postao jedan od najuspešnijih dirigenata pod okriljem kompanije Telefunken. Početkom decenije je skrenuo pažnju veoma uspešnim albumom sa Hindemitovim ostvarenjima, a kasnije je objavio i nekoliko albuma sa etiketama Deka i Merkjuri. Ipak, čini se da je punu diskografsku afirmaciju postigao na prelasku u šezdesete godine sa serijom ploča koje je objavio za Telefunken, snimajući sa hamburškim i bambergerškim orkestrom čuvena simfonijska ostvarenja Mocarta, Betovena, Bramsa, Štrausa i Bruknera. Ove ploče su distribuirane širom Evrope, a značajnog uspeha su imale i u Kanadi, preko etikete London Records of Canada, koja je prodavala Dekine i Telefunkenove ploče u Severnoj Americi. Snimci su relizovani u stereo tehnologiji, ali su postojala i izdanja pod licencom koja su izrađena u mono zvuku. U ovom produkcijskom talasu je nastala i ploča koju večeras emitujemo. Značajno je istaći da je Kajlbert dva puta snimio Bramsovu Treću simofniju u veoma kratkom periodu. Pored zapisa kojem je emisija posvećena, ovaj dirigent je relizovao i sličan album sa orkestrom iz Bamberga dodavši na ploču još i tri Mađarske igre. Iako je kasnija ploča imala više komercijalnog uspeha, na snimku sa hamburškim orkestrom je očuvano ponešto od prepoznatljivog šarma Telefunkenove produkcije pedesetih, koji se kasnije postepeno izgubio u trci za kvalitetom.

Jugoton je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina objavio niz albuma iz Telefunkenovog kataloga, najčešće sa velikim orkestarskim ostvarenjima, uz manji broj vinila sa kamernom i solističkom muzikom. Pored Kajlbertovog albuma sa Bramsom, ova produkcijska kuća je izradila i ploče sa snimcima Betovenove treće i pete simfonije u tumačenju istih isvođača, kao i nekoliko izdanja sa kamernom muzikom, takođe, sa delima klasika.

Autor Milan Milojković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи