Studije

Žil Delez: Nabor

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka 16. do petka 20. aprila, možete pratiti uvodna poglavlja knjige Žila Deleza „Nabor”. S francuskog prevela Milica Rašić.

„Nabor" (Le Pli) najzahtevnija je knjiga francuskog filozofa Žila Deleza. Remek-delo o Lajbnicovoj filozofiji, ali i baroku, a možda pre svega o baroknoj Lajbnicovoj filozofiji, ispisuje Delez u zrelim godinama, ali sa energijom mladog i radoznalog čoveka. Sva Delezova filozofska virtuoznost, spletena s maštovitošću kakvu, možda, nije dostigao nijedan dvadesetovekovni filozof, slila se u ovu knjigu koja, doslovno, stvara novi filozofski pojam: nabor.

Delez odbija da čita Lajbnicovu filozofiju u zadatim okvirima i pokušava da je razume iz šireg, baroknog okvira. To, pak, znači razuzmeti koristeći iskustva barokne umetnosti i arhitekture, ali i umetnosti i arhitekturi prići iz filozofske perspektive koju nudi upravo Lajbnic. Utoliko će Lajbnicovu monadu, koja „nema ni prozore ni vrata", Delez da razume po modelu barokne kuće koja, doduše, ima i vrata i prozore, ali njena suštinska struktura ima vrlo komplikovan odnos prema svetlosti. Umesto da ih razume onako kako se otvori na kući obično razumevaju, kao prolazi za svetlost, ljude i vazduh, videće u njima Delez prevoje materije i nabore duše koji, spleteni u baroknoj složenosti (komplikovanosti), tvore svet u koji valja proniknuti.

Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво