Muzika sveta

Album „Sirijski snovi” Maje Jusef

Predstavljamo debi album „Sirijski snovi” Maje Jusef, koji je 2017. godine objavila izdavačka kuća Harmonija mundi.

Ova umetnica na kanunu i sedamdesetosmožičanoj sirijskoj citri, rođena je u Damasku, ali se u okviru programa „Izuzetni talenti" preselila u London. Njenu virtuoznost kritičari nazivaju jedinstvenom i inovativnom, a često je porede sa velikim imenima poput Ravija Šankara ili Jehudija Menjuhina.

Po početka rata u Siriji, 2012. godine, Maja Jusef je započela rad na ovom albumu. Naime, gledajući vesti iz domovine, preplavila su je osećanja, uzela je kanun i Sirijski snovi su jednostavno eksplodirali iz nje. To je ujedno i naziv albuma i prva numera koju je napisala. Teme se konstanto ponavljaju a pretočene su u naslove pesama: Bombe se pretvaraju u ruže, Sedam kapija Damaska, Horizont, Kraljica noći, Probijanje, More, i druge... Ova emotivna kompilacija donosi stalne promene raspoloženja, od tuge do nade. Muzika je zasnovana na principima makama, ali i persijskom dastagu, indijskim ragama i vizantijskoj muzici. Osim toga, po rečima autorke, postoje i povremeni izleti u džez i flamenko.

Pored ove umetnice, koja muzicira na kanunu, na albumu sudeluju i Barni Mors-Braun – violončelo, Atab Hadad – ud i Sebastijan Flaig – udaraljke.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво