Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Dubravke Stajić na knjigu Ranke Gašić „Jugoslovenski Detroit. Automobilska industrija u Kargujevcu 1953–1991”, koju je prošle godine objavio Institut za savremenu istoriju iz Beograda.

Monografija o fabrici „Crvena zastava" u Kragujevcu istoričarke Ranke Gašić predstavlja primarno istraživanje koje je pokazatelj razvoja industrije u opštem okviru samoupravnog socijalizma, obuhvatajući automobilsku industriju, metalsku i elektroindustriju. Reč je ostudiji slučaja koji je karakterističan za društveni i politički okvir u kojem se odvijala industrijalizacija u periodu od gotovo pet decenija. Shodno tome, knjiga se sastoji od tri poglavlja: „Osnivanje 1953-1965", „Ekspanzija 1966-1974" i „Opadanje i propast 1974-1991", dok je na kraju navedena stručna aparatura.

Kako ocenjuje Dubravka Stajić, knjiga Jugoslovenski Detroit. Automobilska industrija u Kragujevcu 1953-1991. je originalan prilog istraživanjima socijalističke industrije i prvi rad o automobilskoj industriji u Jugoslaviji, a važna je i zbog toga što se bavi istorijom privrednog subjekta koji je bio paradigma razvoja i modernizacije ne samo privrede već i društva. Imajući u vidu nedostupnost arhiva „Zastave", istraživanje bi se moglo nastaviti i u pravcima stambene politike, brige o radnicima otvaranjem odmarališta, zdravstvenoj nezi i zaštiti na radu, koje je „Crvena zastava" ostvarila u toku svog postojanja.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво