Dijalozi

Lara Končar i Ivan Milenković: Šta je to rodno nasilje?

U emisiji Dijalozi možete slušati razgovor koji je, sa antropološkinjom Larom Konačar, o rodnom nasilju, vodio Ivan Milenković.

Šta je specifično u rodnom nasilju što ga izdvaja iz nasilja uopšte? Pre svega, kaže Lara Končar, to što je hiljadama godina bilo ne samo skriveno od javnosti (iako su, naravno, svi znali šta se događa u četiri zida), već i to što je, na određeni način, nasilje muškaraca nad ženama - fizičko i psihičko - bilo priznato i prećutno dopušteno: to što se događa u privatnosti stvar je muškarca i žene, ne i društva. Otvaranjem teme rodnog nasilja, međutim, pokazuje se da upravo društvo oblikuje i podržava tu vrstu nasilja, te da je privatno uslovljeno onim javnim.

Poseban segment istraživanja Lare Končar jeste nasilje na kruzerima, na kojima se zaposlene žene izlažu najširem mogućem spektru muškog zlostavljanja, počev od seksualnog uznemiravanja i mobinga, do fizičkog nasilja. Iako se svet kruzera može posmatrati kao izdvojeni segment problematike rodnog nasilja - ako ništa drugo reč je o mestu bez mesta, o deteritorijalizovanom nasilju - proučavanje ponašanja muškaraca i žena na kruzerima verno je ogledalo onoga što se, u manjoj ili većoj meri, događa i na kopnu.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво