Nova diskografija – Dela Kloda Debisija i Gabrijela Forea

Predstavljamo album Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina pod upravom Robina Tičatija koji je krajem septembra 2017. godine objavila izdavačka kuća Lin rekords.

Za svoje prvo diskografsko izdanje sa Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Robin Tičati je odabrao francuski repertoar, na kojem se posebno izdvaja premijerni snimak aranžmana Breta Dina Zaboravljenih arija Kloda Debisija, koje ovom prilikom interpretira Magdalena Kožena. Pored ovog dela, nalaze se i manje poznati Prelid za Penelopu i svita Peleas i Melisanda Gabrijela Forea, te Debisijev ciklus More. Upravo se ovom kompozicijom Tičati prvi put predstavio berlinskoj publici na svom prvom koncertu sa Nemačkim simfonijskim orkestrom, kada je 2016. godine imenovan za šefa dirigenta ovog ansambla.

Na prvi pogled, album poseduje jasnu simetriju, sa po dva dela francuskih autora, od kojih je po jedno predstavljeno u neočekivanom ruhu - sa jedne strane su tu Debisijeve Zaboravljene arije, a sa druge, svita iz Foreovog scenskog komada Peleas i Melisanda u aranžmanu Šarla Kešlena. Prema rečima kritičara lista „Gardijan" Peleas i Melisanda poseduju „bogatu, tamnu lepotu", dok se posebno ističe energija samog orkestra, koju Tičati smelo „kroti".

Ipak, poseban doprinos ovog izdanja predstavljaju Debisijeve Zaboravljene arije u aranžmanu Breta Dina, koje su prvi put predstavljene u Sidneju 2015. godine. Tada je ovaj aranžman dobio veoma povoljne kritike, čak je nazvan „otkrovenjem", pre svega izbog izuzetno delikatne orkestracije i proširivanja tonskih boja koje je Din koristio u svojoj paleti.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи