Vek harmonike

26. Internacionalni festival umetnika harmonike – Vitalij Kondratenko

Naredne tri emisije posvetićemo izvođačima koji su nastupili na 26. Internacionalnom festivalu umetnika harmonike, koji je od 6. do 10. novembra 2017. godine održan u Kragujevcu i Beogradu. Nastupili su pobednici svetskih takmičenja iz Rusije, Slovenije, Kine i Portugalije.

Reč je o jedinstvenoj manifestaciji u svetu harmonike koja okuplja veliki broj pobednika prestižnih takmičenja, kao što su Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Klingentalu u Nemačkoj, Kastelfidardu u Italiji i Arasateu u Španiji kao i takmičenja koja se svake pete godine održavaju u Moskvi.

Internacionalni festival harmonike visoko se kotira u stručnim krugovima, a po rečima Miljana Bjeletića, našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga, jedinstvenost ove manifestacije se ogleda i u tome što tokom svakog izdanja festivala, neki od čuvenih svetskih umetnika i pedagoga rade sa našim učeniciman Muzičke škole i studentima Filološko umetničkog fakulteta iz Kragujevca.

U večerašnjoj emisiji čućete nastup ruskog umetnika Vitalija Kondratenka, koji je zabeležen 8. novembra 2017. godine u Galeriji ULUS-a u Beogradu.

Slušaćete kako Vitalij Kondratenko, pobednik Svetskog trofeja (Portugalija) 2016, izvodi Varlamovu pesmu iz opere Boris Godunov Modesta Musorgskog, Ševu Mihaila Glinke i Milija Balakirjeva, kao i dela Vjačeslava Semjonova – Valcer-Kapris i Sonatu broj 3 pod nazivom Uspomene iz budućnosti. Semjonov je ovu sonatu za harmoniku napisao 2013, čak trideset godina nakon prve, a po intenzitetu energije koju donosi može se reći da predstavlja početak nove faze u kompozitorovom radu.

Uirednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво