Umetnost interpretacije

Arhivski snimak Četvrte simfonije Antona Bruknera u izvođenju dirigenta Ištvana Kertesa i Londonskog simfonijskog orkestra zabeležen 13. marta 1964. godine u Londonu.

Viđenje Ištvana Kertesa se ne oslanja na tradicionalne interpretacije Bruknerovih dela poput onih Karajana ili Furtvenglera koje se odlikuju širokom tonskom paletom i emitovnim patosom. Ono što Kertesa izdvaja jeste svođenje velikog oreola bruknerovskog zvuka zarad čistih i prozračnih linija koje kao da pokazuju srodnost sa Šubertom. Na taj način, Kertesovo čitanje postaje sveže i individualno, i pored toga što se ne uklapa u kanonski pristup Bruknerovom simfonizmu.

Kertes je rođen u Budimpešti 1929. godine, u jevrejskoj porodici, u kojoj se negovala muzika. Drugi svetski rat je preživeo skrivajući se zajedno sa najužom porodicom, a po završetku 1947. godine upisuje se na Akademiju Franc List gde mu je jedan od profesora bio i Zoltan Kodaj. Rano se opredelio za dirigovanje, a među njegovim omiljenim dirigentima su bili Oto Klemperer i Bruno Valter. Godine 1953. postao je dirigent u Đeru, ali se ubrzo premestio u rodnu Budimpeštu. Napustio je Mađarsku zajedno sa porodicom posle gušenja Mađarske revolucije 1956. godine i nastanio se u Nemačkoj, uzevši nemačko državljanstvo.

U svojoj novoj domovini bio je šef-dirigent opera u Augsburgu i Kelnu, gde je ostao zapamćen kao dirigent koji je prvi put izveo Verdijevog Stifelija u Nemačkoj. U Britaniji je debitovao 1960. godine i to sa Londonskim simfonijskim orkestrom. Šest godina kasnije dirigovao je u Kovent Gardenu, a Londonski simfonijski orkestar ga je izabrao da bude naslednik Pjera Montea na mestu šefa-dirigenta. Takođe, bio je i muzički direktor Gircenih orkestra iz Kelna od 1971. sve do prerane smrti 1973. godine, kada se utopio u moru.

Od samih početaka karijere Kertes je negovao izuzetno širok i raznovrsan repertoar, a njegova izvođenja su krasila direktna, energična i nepretenciozna tumačenja. Posebno se isticao interpretacijama Bartoka, Bramsa, Hencea, Stravinskog, Britna, ali i Bruknera. Takođe, zapamćen je i po ciklusu Dvoržakovih simfonija, kao i po prvom kompletnom snimku Mocartove opere Titovo milosrđe.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара