Džez

Integralni snimak koncerta trija gitariste Džulijana Ladža, održanog 13. jula prošle godine na Pori džez festivalu u Finskoj.

Američki gitarista Džulijan Ladž karijeru je započeo kao „čudo od deteta". Već u desetoj godini života bio je protagonista dokumentarca o sebi, sa trinaest je nastupao na dodeli Gremi nagrada, a sa petnaest je bio član nastavnog osoblja na radionicama Stenford univerziteta. Diskografsku karijeru započinje u ranim dvadesetim i do danas izdaje nekoliko bendliderskih albuma, pokušavajući da vanredan svirački talenat uklopi u odgovarajući kompozitorski i aranžerski kontekst.

Kao i svi supertalentovani mladi muzičari, i Ladž u svojoj muzici eksploatiše virtuoznost kao jednu od ključnih odrednica vlastitog izraza. Ipak, svestan je da u svetu stasalih profesionalnih džez muzičara to nije dovoljno distinktivno obeležje. Tokom prvih nekoliko godina karijere oslanja se na melodični fjužn Peta Metinija, a poslednjih godina radi i sa avangardnim gitaristom Nelsom Klajnom, te se trudi i da proširi paletu aranžerskih i sviračkih rešenja. U triju sa Krisom Lajtkepom i Erikom Dubom kombinuje savremeni džez sa bluz i kantri refleksijama, povremeno nagoveštavajući i slobodnija stilska rešenja.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво