Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Razmišljanja o tački dok putuje prema površini” Kristine Vancu i Džona Olsoa Beneta, koji je u februaru mesecu objavila francuska diskografska kuća Shelter Press.

Numere koje ćete čuti nastale su na poziv vizuelnog umetnika Zina Tejlora koji je zamolio Vancu i Beneta da njegov panoramski crtež na zidu dug 90 metara interpretiraju kao grafičku partituru. Rezultat je bio 40-minutna kompozicija koja je živo izvedena, višekanalno snimljena, a potom umiksovana u album koji se sastoji iz deset numera. Naziv svake od njih odgovara određenoj sekciiji ili objektu zidnog crteža.

Na ovom albumu Vancu i Benet spajaju svoja polja umetničkog delovanja - Kristina Vancu stvara specifičan tip ambijentalne elektronike bazirane na spoju između simfonijskog zvuka, horskih deonica i elektronike, čime nastaje bogati akustični prostor koji se nalazi u konstantom pokretu i promenama. Džon Olso Benet je, pak, poznat pre svega kao dobar poznavalac mogućnosti sintisajzerskog zvuka kao jedan od članova trojca Forma. Njihov prevod Tejlorovog crteža oslanja se na ideju neprekinute linije, ističući fluidnost, lučne forme i povezanost. Vancu i Benet u neku ruku, potiskuju svoje stvaralačke ličnosti, kako bi dozovolili teksturama i bojama da se odvijaju i traju uz minimalne intervencije. Tako nastaje muzika koja je istovremeno misteriozna i privlačna, impersonalna u svojoj apstraktnoj organizaciji zvuka, intrigantna i bliska u zvučnosti koja nam otvara prostor slušanja i kontemplacije.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи