Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na na predstavu „LIFT – Slobodan šou”, prema drami Jelene Bogavac, u režiji Nenada Todorovića, a u produkciji Drame srpskog Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Dramski komad, koji je poslužio kao literarni predložak predstave LIFT - Slobodan šou tiče se života i bračnog odnosa Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Sve ono što nam je poznato iz knjiga i feljtona o ovom bračnom paru, kao i na osnovu svedočenja ljudi koji su u različitim kontekstima imali veze sa njima, ispričano je i u drami Jelene Bogavac. Novum u ovoj predstavi nije ni povremeno karikiranje likova glavnih junaka, jer je i tih karikatura bilo u televizijskim i raznim estradnim programima, premda valja naglasiti da Jelena Bogavac u određenim momentima svoje dramske priče pravi odmak iz sfere karikaturalnog, pa likove Miloševića i njegove supruge tretira gotovo kao tragičke junake suočene sa sudbinom čiji su tokovi često prevrtljivi. Ipak, osim ovog uvoda, neophodnog ali predugog, glavni deo komada čine ispovesti aktera koji se direktno obraćaju publici i upravo u tom kontekstu ćemo Miloševića i Mirjanu Marković shvatiti kao puke elemente apsurdne banalosti, kao svojevrsnu teatralizaciju kojom je sâm život u Srbiji uspeo da prevari još jednu ovdašnju generaciju zavodeći njene predstavnike na pogrešan trag, uvodeći ih u prostore obožavanja ili mržnje, vere u blagodeti mira ili žudnju za još jednim ratom, u sferu lažnih ideologija i nakaradnih politika, dakle u svetove koji svaki naš naraštaj odvajaju od života.

Fascinira i naglašena predanost glumačkog ansambla koji se poduhvatio teškog zadatka da na adekvatan način na sceni izvede sve elemente koje podrazumeva složena scensko-muzička struktura ove predstave koju je režirao Nenad Todorović. U predstavi su igrali Dejan Cicmilović, Ivana Kovačević, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić i Marko Panajotović, a podrška im je bio Omladinski hor „Glee Srbija", pod vođstvom Dimitrija Dimitrijevića. Scenograf predstave je Vuk Dautović, dok su kostimi kreacija Aleksandra Kovačevića. Ako nije politikantskim pikanterijama zadovoljila maštu ovdašnje čaršije, predstava LIFT - Slobodan šou će pravu pozorišnu publiku svakako provocirati svojim umetničkim kvalitetima, ocenjuje Aleksandar Milosavljević

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво